Özel Okullarda Görev Yapan Öğretmenlerin Eğitimde Yapay Zekâ Kullanımına İlişkin Görüşleri - GEDİK, REŞİT ŞAFAK (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Araştırmada, hızla gelişen yapay zekâ teknolojilerinin özel okullarda görev yapan öğretmenlerin yapay zekâya ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma modeli betimsel tarama ile modellenmiştir. Araştırma İstanbul İlinde Ataşehir ilçesinde özel okullarda görev yapan 230 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yapay zekâ görüş belirleme ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi gerçekleştirilmiş olup veriler normal dağılım göstermektedir. İkili grupların karşılaştırılmasında T-Testi, daha fazla grupların karşılaştırılmasında ise ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırma sunuçlarında özel okullarda görev yapan okul müdürleri ve öğretmenlerin yapay zekâyı kullanmanın faydalı ve işleri kolaylaştıracağı görüşü hemfikir olmakla beraber yapay zekânın güvenlik tehditleri oluşturabileceği konusu da hemfikir olunan bir başlık olarak dikkat çekmiştir. Alınan sosyo-demografik değişkenlerden yapay zekânın faydaları alt boyutu için eğitim durumu anlamlı fark göstermektedir. Eğitim durumu lisansüstü olan katılımcıların puanlarının eğitim durumu Lisans olanlara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Yapay zekânın kapsamı alt boyutu için sosyal medya kullanımı durumuları arasında anlamlı fark görülmektedir. Sosyal medya durumu kullanıyorum olan katılımcıların puanlarının sosyal medya durumu kullanmıyorum olanlara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Yapay zekânın faydaları alt boyutu yaş değişkeninde 20-25 yaş diğer yaş grupları ile anlamlı fark göstermektedir. 20-25 arasında olan katılımcılar, 26-30 yaş, 31-35 yaş, 36-40 yaş ve 41 yaş üstü olanlara göre daha yüksek puan almıştır. Yapay zekânın faydaları alt boyutu hizmet yılı değişkeni 1-5 yıl olan katılımcılar diğer hizmet yıllarına göre anlamlı fark göstermektedir. Hizmet yılı 1-5 yıl olan katılımcılar, hizmet yılı 6-10 yıl, 11-15 yıl ve 16-20 yıl olanlara göre daha yüksek puan almıştır. Yapay zekânın faydaları alt boyutu branş değişkeni Bilişim Teknolojileri ve Sosyal Bilimler branşları diğer branşlara göre anlamlı fark göstermektedir. Bilişim Teknolojileri ve Sosyal Bilimler branşları diğer tüm branşlara göre daha yüksek puan almıştırlar. Ancak cinsiyet, görev değişkenleri anlamlı fark göstermemektedir.
Keywords: Eğitimde Yapay Zekâ; Özel Okul; Öğretmen Görüşleri