31 Mart 2024 İBB Yerel Seçimleri ve Siyasal Afişlerin Göstergebilimsel Çözümlemesi: Üç Siyasal Afiş Örneği - KARACA, YAREN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Günümüzde iletişim kavramı; toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan yapıtaşı olarak bilinmektedir. Siyaset kavramı ise iletişim, reklam ve imaj kavramları olmadan düşünülememektedir. Bu çerçeveden incelendiğinde iletişim kavramı ile siyasi adayların reklam çalışmalarının hedeflenen sonuçlar üzerindeki rolü yüksektir. Siyasi adaylar özellikle reklam çalışmaları ile göstergebilimsel açıdan hedef kitle üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu bağlamda; siyasi partilerin reklam çalışmalarının siyasal iletişimin aktörleri, işlev ve stratejileri, siyasal iletişim uygulamaları ile birlikte; siyasal reklamcılık ve kampanyaları göstergebilimsel çözümleme içeriğiyle incelenmesi gereken önemli bir konu olarak görülmektedir. Bu çalışmada 2024 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yerel Seçimlerinde kullanılan reklam afişleri incelenecektir. Roland Barthes'ın Göstergebilimsel Çözümleme Model'ine göre reklam afişlerinin görsel ve dilsel çözümlemeleri yapılacaktır. Bu çalışmanın amaçlı örnekleme yöntemi ve rasyonel bir yaklaşımla ele alınmasının, gelecekteki seçim süreçlerinde siyasi adaylara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Keywords: Siyasal İletişim; Göstergebilim; Roland Barthes; Siyaset; Afiş