İşçinin Özel Hayatının İş Sözleşmesinin Feshine Etkisi - TOSUN, TARIK GÖKHAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
İnsanoğlunun bir birey olarak toplum içinde yaşadığı hayatın dışında, toplumdan uzak bir başına ya da kendi seçtiği çok sınırlı bazı kişilerle yaşadığı bir başka hayatı daha vardır: Özel hayat. Bu hayatın sınırlarını kişi kendisi belirler. Bu kapsamda, kendisine yakın olacak kişileri seçer, sırlarını kendisine saklar ya da sınırlı bazı kişilerle paylaşır, istediği fikre sahip olur ve bunları savunur, istediğini giyer, dilediğinde tatile gider, dilediği yerde ikamet eder. İşte tüm bunlar kişinin özel hayat alanında kalır. Özel hayat insanın özgürlük alanına dahildir. Bu nedenle de bu alan birçok ülkede anayasal düzeyde korunur. Ancak kişi kamusal alana çıktığında kendisi gibi özel hayatı olan kişilerle karşılaşır ve aynı haklara sahip kişilerle arasında bazen menfaat çatışmaları çıkar. Bu menfaatlerin dengelenmesi özgürlükler hukukunun en önemli konularından birini oluşturur. Bu çatışma İş Hukukunda daha da belirgin hale gelir, zira bağıtlamış olduğu iş sözleşmesi ile işçi bir başkasının emir ve talimatı altında ve onun belirlediği koşullarla çalışmayı kabul etmiş demektir. Ancak bu durum işçinin işyerinde ya da iş ilişkisinde özel hayatının korunmayacağı anlamına gelmez. Bu noktada anayasa ile güvence altına alınan haklar iş ilişkisinde de belirir ve her iki tarafın hakları belirlenirken anayasal temel hak ve özgürlükler dikkate alınır.
The Effect of the Private Life of the Employee on Dissolution of the Employement Agreement
Doktora tezi.
Keywords: Özel Hayat; İş İlişkisi; Bireysel Özgürlükler; Özel Hayata Müdahale; Özgürlüklerin Kısıtlanması