Emodin'in Hepatoselüler Karsinoma Hücrelerinde Notch Sinyal Yolu Aracılığıyla Epitelyal Mezenkimal Dönüşüme Etkisinin İncelenmesi - ALI, HANEEN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Hepatoselüler karsinom (HCC), geç teşhis, yüksek metastatik potansiyel ve konvansiyonel tedavilere karşı direnç nedeniyle dünya genelinde en yaygın ve ölümcül malignitelerden biri olmaya devam etmektedir. HCC progresyonuna katkıda bulunan temel süreçlerden biri, epitel hücrelerinin mezenkimal özellikler kazanarak hareketlilik ve invazivlik yeteneklerini artırdığı epitelyal-mezenkimal geçiş (EMT) sürecidir. Doğal bir antrakinon türevi olan emodin, önemli antikanser özellikleriyle dikkat çekmekte olup, çeşitli kanser türlerinde proliferasyonu inhibe ettiği, apoptozu indüklediği ve invazyonu baskıladığı gösterilmiştir. Bu çalışmada, emodinin HepG2 karaciğer kanseri hücrelerinde EMT üzerindeki etkileri, özellikle Notch sinyal yolu ile etkileşimi ve miR-32-5p'nin düzenleyici rolü dikkate alınarak araştırılmıştır. Bulgularımız, emodinin doza ve zamana bağlı olarak hücre canlılığını ve koloni oluşumunu anlamlı şekilde inhibe ettiğini; ayrıca mitokondriyal disfonksiyon ve hücre ölümünü indüklediğini göstermiştir. Biyoinformatik analizler, Notch1 mRNA'sının 3' UTR bölgesinde miR-32-5p için potansiyel bağlanma bölgeleri olduğunu ortaya koymuş ve olası düzenleyici etkileşimlere işaret etmiştir. Ön bulgular, emodinin Notch1 ekspresyonunu baskılayarak ve muhtemelen miR-32-5p aracılığıyla EMT'yi azaltabileceğini düşündürmektedir. Bu etkiler, miR-32-5p mimikleri ve inhibitörleri varlığında EMT belirteçleri ve Notch yolu bileşenlerinin ekspresyonu analiz edilerek daha ileri düzeyde doğrulanmaktadır. Genel olarak, elde edilen veriler emodinin HCC'deki antikanser potansiyelini desteklemekte ve EMT'yi Notch/miR-32-5p ekseni aracılığıyla modüle etmedeki rolünü ortaya koyarak hedefe yönelik tedavi stratejileri için umut verici bilgiler sunmaktadır.
Keywords: Hepatoselüler karsinom; HepG2; Emodin; Notch1; EMT; miR-32- 5p