Çalışan Güçlendirme Ve Örgütsel Yenilikçilik İlişkisinde İçsel Motivasyonun Düzenleyici Rolü - BOLAT, MUHAMMET RECEP (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmada çalışan güçlendirme ile örgütsel yenilikçilik ilişkisinde içsel motivasyonun düzenleyici etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu sebeple, yapısal güçlendirme, psikolojik güçlendirme, örgütsel yenilikçilik ve içsel motivasyon kavramları sırasıyla incelenmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmış olup, ilgili anket "Google Formlar" aracılığıyla oluşturulmuştur. Araştırma linki katılımcılara çeşitli platformlar aracılığıyla gönderilmiştir. Gelen yanıtlar sonucunda 378 çalışanın verileri analize uygun bulunmuştur. Elde edilen veriler, SPSS 27 paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma hipotezlerini sınamak amacıyla, Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, yapısal ve psikolojik güçlendirme ile örgütsel yenilikçilik arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler elde edilmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre çalışanların yapısal ve psikolojik olarak güçlendirme düzeyleri örgütsel yenilikçilik düzeylerini yordamaktadır. Aynı zamanda, Process Makro üzerinden bootstrap tekniği ile 5000 yeniden örneklem seçeneği tercih edilerek yapılan analiz sonuçlarına göre, yapısal güçlendirme ve örgütsel yenilikçilik ilişkisinde içsel motivasyonun düzenleyici etkisi anlamlı bulunmamıştır. Yine aynı şekilde, psikolojik güçlendirme ve örgütsel yenilikçilik ilişkisinde içsel motivasyonun düzenleyici etkisi anlamlı bulunmamıştır. Çalışmanın bulguları, yapısal ve psikolojik olarak güçlendirilmiş çalışanların örgütsel yenilikçilik davranışlarının artabileceğine dikkat çekmektedir.
The Moderating Role of Intrinsic Motivation in the Relationship Between Employee Empowerment and Organizational Innovation
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Yapısal Güçlendirme; Psikolojik Güçlendirme; Örgütsel Yenilikçilik; İçsel Motivasyon; İnovasyon; Çalışan Güçlendirme