Film Endüstrisinin Eşik Bekçileri: Türkiye’de Dağıtım Hollywood Kıskacında Mı? - TÖRE, EVRİM ÖZKAN (Es Yayınları, 2013)
Metin iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde küresel film değer zincirinde dağıtım sektörü ele alınmış, film pazarında dağıtım sektörünün payı ve büyük firmalara ilişkin temel göstergelere yer verilmiştir. Hollywood’un gelişim sürecine ve bugünkü yapısına değinilen bu bölümde Hollywood stüdyolarının bağlı oldukları küresel eşik bekçileri irdelenmektedir. İkinci bölüm ise Türkiye’deki film endüstrisinin iç dinamiklerini çözümlemeye yöneliktir. Gelişim sürecine temel kırılmalar eşliğinde yer verilmiş, Yeşilçam olgusundan ve Hollywood uzantılı dağıtım firmalarının Pazara girişinden söz edilmiştir. Türkiye’de film değer zincirinin ele alındığı bu bölümde dağıtım sektörünün rolü, sektördeki başat firmalar, 2005-2012 yılları arasında Türkiye’de gösterime giren film sayıları, seyirci ve gişe gelirlerinden hareketle ortaya konmuş ve niteliksel bulgularla birlikte tartışılmıştır. Firmaların pazardaki durum ve eğilimlerinin yanı sıra, birinci bölümde ele alınan Hollywood Stüdyoları ve medya holdingleri ile ilişkilerine de yine bu bölümde değinilmektedir. Çalışmanın temel bulguları araştırma sorusu ışığında sonuç ve değerlendirme bölümünde tartışılmıştır.
Keywords: film endüstrisi; eşik bekçileri; dağıtım; Türkiye; Hollywood