Altyapı Varlıkları Yönetimi: İstanbul Atatürk Havalimanı Terminal Binası Vaka Çalışması - Özorhon, Beliz; YİĞİT, SADIK (My University, 2017)
Teknolojideki gelişmeler, yönetmelik değişiklikleri ve bütçe kısıtları altyapı sektörünün paydaşlarını altyapı yönetimi performanslarını arttırmaya zorlamaktadır. Altyapı yönetimi makul bir getiri sağlamayı, hizmet kalitesinin ve performansının artmasını ve güvenlik risklerinin azalmasını garantilemektedir. Bu çalışmanın ana amacı; altyapı varlıklarının işletilmesi ve bakımının sağlanması için, etkin bir yöntem olan varlık yönetiminin tanıtılmasıdır. Bu bağlamda, çalışmada varlık yönetiminin temel ilkeleri sunulmuş, uygulama alanları, faydaları ve zorlukları incelenmiştir. Ayrıca, vaka çalışması olarak seçilen İstanbul Atatürk Havalimanı terminal binasının varlık yönetimi sistemi incelenmiştir. Vaka çalışmasında varlık yönetimi sürecinin kurulum ve kullanımını da kapsayan farklı bileşenleri, sağladığı faydalar ve bu sürecin nasıl geliştirilebileceği saptanmıştır.

Advances in technology, changes in the regulations, and budget constraints enforce stakeholders of the infrastructure sector to improve their asset management performance. Asset management guarantees a reasonable return, ensures increased service quality and reduces the safety risks. The major objective of this paper is to present asset management as an effective way of operating and maintaining infrastructure assets. The paper introduces the principles of the asset management approach, reviews the areas of implementation, and highlights the benefits and challenges in the field of asset management. The paper also investigates the asset management system of the Istanbul Ataturk Airport terminal building that is selected as a case study. The case study identifies different components of the asset management process including how it has been established and used, what benefits it has brought and how it can be improved.
Infrastructure Asset Management: Case of Istanbul Ataturk Airport Terminal Building
Keywords: Altyapı; Varlık Yönetimi; İstanbul Atatürk Havalimanı; Infrastructure; Asset Management; Istanbul Ataturk Airport