Müze Kavramının Değişen Tanımı ve Sanat Müzelerinin Evrimi - ACARLI, ŞEHBAL SEZEN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu tez, müze kavramının tarihsel süreç içindeki dönüşümünü ve küresel ölçekte geçirdiği yapısal değişimleri incelemektedir. Britanya Müzesi, Prado Müzesi, Kunstkamera Müzesi, Altes Müzesi, Pekin Ulusal Müzesi, Louvre Müzesi ve Louvre Abu Dhabi Müzesi gibi farklı kültürel coğrafyalara ait müzeler, kuruluş süreçleri, misyonları, yönetim yapıları, koleksiyon edinme yöntemleri ve dijitalleşme çalışmaları açısından karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Tezde, müzelerin yalnızca eser sergileyen kurumlar olmaktan çıkıp, uluslararası kültürel aktörler haline geldikleri ve bu süreçte özellikle şubeleşme stratejilerinin ön plana çıktığı savunulmaktadır. Araştırmada, tarihsel ve toplumsal dinamiklerin müzelerin yapısını nasıl dönüştürdüğü ve Orta Doğu'nun özellikle Louvre Abu Dhabi örneği üzerinden küresel kültürel sahnede nasıl yükselen bir aktör haline geldiği ortaya konulmuştur. Modern müzeciliğin, eğitim, iletişim, kültürel diplomasi ve ekonomik işlevleri kapsayan çok yönlü bir yapıya evrildiği vurgulanmış; müzelerin çağa uyum sağlayabilmeleri için dijitalleşme, şubeleşme ve toplumla aktif etkileşim stratejileri geliştirmeleri gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Müzecilik; Küreselleşme; Şubeleşme; Louvre Müzesi; Louvre Abu Dhabi; Kültürel Diplomasi; Modern Müzecilik; Koleksiyon Yönetimi; Dijitalleşme; Vakıf Müzeciliği