Şiir Mecmuaları ve Cönklerdeki Nesimi - Köksal, Mehmet Fatih (My University, 2019)
Şiir mecmuaları ve cönkleri kabaca, bir kısmı kendisi de şair olan şiir de edebiyat meraklısı kimselerin beğendiği şiirleri bir araya getirdikleri defterler olarak tanımlanabilir. Cönklerin bizdeki mazisi şiir mecmularına göre daha yakın olmakla birlikte bu iki yazma türü de edebiyat tarihimizin birincil kaynaklan arasındadır. Zira bu eserlerdeki şiirler, sadece onları derleyen kişilerin şahsi zevklerini ortaya koymuyor, aynı zamanda ister istemez dönemlerinin zevk, üslûp ve tercihlerini de yansıtıyordu. Bunlarda şiirleri sıkça rastlanan şairlerin bugün de gerek Klasik şiirimiz gerek halk şiirimiz gerekse tekke şiirimizin önde gelen isimleri olması elbette tesadüfi değildir. Bir anlamda, şairlerin şiir mecmuaları ve cönklerde şiirlerinin yer alma sıklığı, onların beğenilme ve tanınma oranlarını da ortaya koyar mahiyettedir. Bu çalışmamızda, ilginç bir şekilde hem Divan hem halk hem de tekke edebiyatına ilgi duyanlarca benimsenen çok az sayıda şairden biri ve birincisi olan Nesîmî’nin, şiir mecmuaları ve cönklerde ne nispette yer aldığı ortaya konmaya çalışılacak ve ulaşılan sonuçlar değerlendirilecektir. Böylece Nesîmî’nin Türk edebiyatındaki yerine dair, birinci el kaynaklara dayalı ele tutulur tespitler yapılacaktır.
Keywords: Nesîmî; Şiir Mecmuaları; Cönkler; Türk Edebiyatı Tarihi