Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenen Öğrencilerin Üretici Söz Varlığının Geliştirilmesi Üzerine Bir Eylem Araştırması - DURSUN, KENAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması ile gerçekleştirildi. Çalışma Mısır'ın başkenti Kahire'deki El Ezher Üniversitesi Tercüme ve Diller Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğrenim gören 3. ve 4. sınıf A2 seviyesindeki 12 kişilik bir katılımcı grubunun katılımıyla gerçekleştirildi. Çalışma 2021-2022 öğretim yılı güz yarı yılında hafta içi her gün ikişer ders saati olarak icra edildi ve 6 aylık bir süreyle sınırlı tutuldu. Çalışma gerçekleştirilirken Corona Virus salgını nedeniyle yüz yüze çalışma yapmak için katılımcı bulunamadığı için bilgisayar üzerinden Zoom adlı görüşme programı kullanılarak sanal ortamda gerçekleştirildi. Katılımcılar defter, kalem ve kitap gibi öğretim malzemeleri kullanmadılar. Katılımcılara uygulama dışında yapmaları gereken ev ödevi verilmedi. Sadece uygulama sırasında araştırmacı tarafından görsellerle desteklenen kısa masallar, kısa anlatım metinleri, kısa öyküler ve benzeri özgün öğretim malzemeleri kullanıldı. Bu malzemeler, katılımcıların üretici söz varlıklarını artırmak ve konuşma becerilerini geliştirmek amacıyla seçildi. Görselli destekleme, öğrenme sürecini daha etkili hale getirerek katılımcıların dikkatini çekmeyi ve kavramları daha iyi anlamalarını sağlamayı hedefledi. Ayrıca metinler çok tekrar edilerek bağlam içindeki alıcı söz varlığının üretici hale gelmesi amaçlandı. Üretici söz varlığının tespiti, ön test ve son test yapılarak belirlendi. Sonrasında yapılan ön test ve son test sonuçları karşılaştırıldı. Üretici söz varlığının geliştirilmesindeki başarı/başarısızlık yapılan çalışma ile net bir şekilde ortaya kondu.
Keywords: Söz Varlığı; Üretici Söz Varlığı; Sözlü Üretici Söz Varlığı; Aktif Söz Varlığı; Eylem Araştırması; Türkçe Öğretimi; Yabancı Dil Öğretimi