Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Çevresel Farkındalıklarına Etkisi - DALKIRAN, ESRA IŞIK (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı, Yaratıcı Drama Temelli İklim Değişikliği Modüler Eğitim Paketi'nin, okul öncesi dönemdeki çocukların çevresel farkındalık ve tutum düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak yürütülen bu çalışmada, ön-test ve son-test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili Beylikdüzü ilçesinde bulunan bir ilkokula bağlı anasınıfında öğrenim gören 60–72 aylık 34 çocuk oluşturmaktadır. Katılımcılar rastgele atama yoluyla deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Araştırma kapsamında, deney grubuna sekiz hafta boyunca, haftada iki gün olacak şekilde Yaratıcı Drama Temelli İklim Değişikliği Etkinlik Paketi uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise mevcut eğitim programına devam etmiştir. Veri toplama aracı olarak her iki gruba da uygulama öncesinde ve sonrasında Okul Öncesi Çocuklar İçin Çevre Farkındalığı ve Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler, Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, Yaratıcı Drama Temelli İklim Değişikliği Etkinlik Paketi'nin uygulandığı deney grubundaki çocukların çevresel farkındalık ve tutum düzeylerinde anlamlı düzeyde bir artış olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, yaratıcı drama tekniklerinin okul öncesi dönemde çevre eğitimi uygulamalarında etkili bir öğretim aracı olabileceğini göstermektedir.
Keywords: Yaratıcı Drama; Çevre Eğitimi; Çevresel Farkındalık; Okul Öncesi Eğitim; İklim Değişikliği