Mecmua-i Eş'âr [University of Michigan Isl. Ms. 416] (Metin-İnceleme) - Kaya, Emir (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı, 2013)
Seçme şiir mecmuaları antoloji niteliğinde eserler olup yazarının kişisel zevkini ortaya koyar. Ayrıca dönemin edebi eğilimi ve zevki üzerine de bize bilgiler verir. Ayrıca mecmualar sayesinde divanlarda ve diğer bilimsel çalışmalarda rastlamadığımız şairlere ve şiirlerine erişme imkanı buluruz. Mecmualar bu ve bunun gibi birçok açıdan Klasik Türk edebiyatına bilimsel açılardan fayda sağlar. Bu çalışmada da University of Michigan kütüphanesinde Isl. Ms. 416 numarada kayıtlı şiir mecmuasının metnini ortaya koyduk ve incelemesini yaptık. İlk önce mecmualar hakkında bilgi verdikten sonra tezimizin konusu olan mecmuanın tanıtımını yaptık. Daha sonra inceleme kısmına geçtik. İncelemeyi yaparken hedeflediğimiz husus, mecmuanın edebiyat tarihi içerisindeki yerini ve önemini saptamaya çalışmak oldu. Ayrıca mecmuada geçen şiirlerin divanlardaki şiirlerle karşılaştırmasını yaparak divanlarda bulamadığımız şiirlerin tespitini yaptık.

Selected poem magazines show the personal taste of the respective author by being works with antologic character. Moreover they give us information about thr literary style and the taste of the corresponding time. Additionally those poem magazines enable you to reach further poets as well as poems which you cannot find in other poem-collections or academic works. This is why those poem magazines make a big contribution to the Classic Turkish Literature. So we have shown an studied the original text of the poem magazine, which is registrated under the number Isl. Ms. 416 in the library of the University of Michigan. After having given information about the poem magazines we have introduced those which we have focused on in our work. We have also studied and researched them. The goal of our studies was figuring out the position and the importance of the poem magazines in the literarily history. In addition we have compared the poems of the poem magazines with those from the poem collections and found out about some which are not shown in those poem collections.
Mecmua-i Eş'âr [University of Michigan Isl. Ms. 416] (Text-Analysis)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Mecmua; Şiir Mecmuaları; Klasik Türk Edebiyatı; University of Michigan; Metin ve İnceleme; Turkish Language and Literature; Magazine; Poem Magazine; Classical Turkish Literature; Text and Analysis