Yeni web teknolojileri ve web uygulamaları - Çağlayan, İbrahim (İstanbul Kültür Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı, 2004)
Sürekli olarak değişen ve gelişen dünyamızda teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Gelişen teknolojiye en büyük örneklerden biri ise gerek iş ortamımızda gerekse özel yaşamamızda önemli ölçüde yer tutan internettir.İnternet sektörünün hızla gelişmesiyle beraber Web teknolojisi de oldukça önem kazanmıştır. Kullanıcıların daha fazla verim alabilmeleri için sektör içindeki Web programcıları özellikleri açısından farklı olan ve güçlü bir performans verebilen Web programlama tekniklerine yönelmişlerdir. Bu çalışmada, yeni gelişen Web teknolojilerinin eskilerine göre belirli sınıflarda kıyaslama yapılarak özellikleri ve uygulanabilirliği gözönüne alınmıştır. Özellikle gelişmekte olan .Net kapsamındaki Asp.Net'in avantaj ve sınırlılıkları ortaya konmuş ve Asp.net ile örnek bir web uygulaması geliştirilmiştir. Geliştirilen uygulamada, performans, süre, kolay kullanım, platform bağımsızlığı gibi kriterler incelenmiştir. Sonuçları literatürdeki çalışmalarla karşılaştırdığımızda, önerilen teknik ile geliştirilen Web uygulamasının, uygulamalar açısından yeter yakınsaklığı sağladığı gözlenmiştir

Technology has become an indispensable fact in today's fast changing world. The best example for this fast changing technology is the internet which takes an important place in our daily life. Fast developing technologies in the Internet sector brings important developments in the Web technologies. Web programmers want to use different specialized and more effective programming technics in order to make the users get more efficiency. In this practice, new Web technologies will be compared to the old technologies in the base of specialities and applicabilities. "ASP.NET", which is in ".Net" scope, advantages and handicaps are especially determined and a Web application is developed by Asp.net in this work. "Performance", "time", "usability" and "independence of platforms" events are well considered in the application. When we compare the results with the literatural examples we can observe that the suggested technique and the Web application is satisfactory in terms of quorum.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri; Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control