3-5 Yaş Grubu Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Şiddetinin Benlik Algısı ve Sosyal Davranış Üzerindeki Etkisi - AKTAŞ, EBRU (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu araştırma, 3-5 yaş grubundaki çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) şiddetinin benlik algısı ve sosyal davranış üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, İstanbul il sınırları içinde Beylikdüzü bölgesinde yer alan Beylikdüzü Belediyesi Gündüz Çocuk Bakımevlerinde eğitim gören 230 çocuk üzerinde yapılmıştır. Çalışma, kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen örneklem grubu ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılarak, DEHB'nin çocukların benlik algısı ve sosyal davranışları üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Araştırmanın temel amacı, DEHB'nin erken yaşlardaki etkilerinin çocukların bireysel gelişim süreçleri ile sosyal uyumlarını nasıl etkileyebileceğini belirlemektir. Çalışma, aynı zamanda çocuğun cinsiyeti, ebeveynin eğitim durumu gibi demografik faktörlerin bu etkilerle ilişkisini de incelemektedir. Elde edilen veriler doğrultusunda, DEHB şiddetinin benlik algısını ve sosyal davranışları nasıl etkilediğine dair bulgular elde edilmiştir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu şiddeti, benlik algısını anlamlı ve pozitif yönde yordamakta olup, DEHB şiddetindeki artış benlik algısında da artışa yol açmaktadır. Araştırma, DEHB'nin erken dönemdeki etkilerinin fark edilmesi ve bu doğrultuda müdahalelerin geliştirilmesi gerektiği vurgulanarak, özellikle ebeveynler, öğretmenler ve okul öncesi eğitimciler için rehber niteliğinde sonuçlar sunmayı hedeflemektedir. Bu çalışma, erken müdahale ve önleyici stratejilerle çocukların daha sağlıklı bir gelişim süreci geçirmelerine katkı sağlama amacını taşımaktadır.
Keywords: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu; Benlik Algısı; Sosyal Davranış