Çalışanların İş Tercihlerini Belirlemelerinde İşveren Markasının Etkisi: Genç Yetenekler Üzerine Bir Araştırma - ÖZER, BERNA KUTSAL (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Günümüzde nitelikli elemanlara duyulan ihtiyacın artmasıyla, iş verenler kendilerini iş gücü piyasasında "Yetenek Savaşı" olarak adlandırılan yeni bir rekabet ortamında bulmuşlardır. Yetenek savaşı, nitelikli yeteneklerin ilgisinin çekilmesi ve aday deneyimi sürecinin ardından nitelikli adayların şirkete kazandırılmaları, mevcut çalışanların elde tutulması ve şirkete olan bağlılıklarının sağlanması için verilen ciddi ve karmaşık bir mücadeledir. Bu mücadelede, rekabet avantajı yakalama ve başarılı olabilme kaygısı ile çözüm arayan pek çok işveren, iş veren markalaşmasının önemini kavramış ve şirket stratejilerini bu kavrama göre optimize etmişlerdir. Son yıllarda yapılan anketlerin sonuçlarına göre, niteliği yüksek aday ve çalışanlar; işveren markası olarak başarılı gördükleri, "çalışılabilecek en iyi yer" olan şirketleri tercih etmektedirler. İşveren markası, insanların bir anlamda şirketin değerlerini ve çalışma ortamını nasıl algıladıklarıdır. Bu nedenle, işveren markası, bir şirketin mevcut ve potansiyel çalışanlar arasında bir işveren olarak benzersiz kimliğini tanıtmak için uygulanması gereken önemli bir stratejidir. Saygın bir işveren markası, şirketin olumlu itibarıdır. En iyi, en nitelikli adayların şirkete çekilmesini, elde tutulmasını ve şirkete kazandırılan bu nitelikli çalışanların, şirkete bağlılığını sağlayan en önemli etmendir.
The Impact of Employer Brand on Employee Preferences: A Study on Young Talents
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Marka; İşveren Markası; İşveren Markası Yönetimi; Yetenek Savaşı