Deneme Süreli İş Sözleşmeleri - GÜMRÜKÇÜOĞLU, YELİZ BOZKURT (Seçkin Yayıncılık, 2012)
İs sözlesmelerinde deneme süresi kararlastırılması, tarafların birbirlerini tanımalarına ve is iliskisini birlikte sürdürmek isteyip istemediklerini öngörmelerine hizmet etmektedir. İs sözlesmelerinde isçinin gerek mesleki bilgisi, yetkinliği, tecrübesi gibi objektif özellikleri ve gerek sübjektif nitelikleri onun isyerine uyumu, diğer isçilerle ve isverenle iliskileri bakımından önem tasımaktadır. Bu sebeple, is sözlesmesinde deneme süresi kararlastırılması, özellikle isveren açısından önem arz etmektedir. Deneme süresi içerisinde sözlesmeden beklentisinin karsılanmayacağını anlayan taraf, deneme süresi kararlastırılmayan bir is sözlesmesine nazaran daha kolay bir biçimde bu iliskiye son verebilecektir. Deneme süreli is sözlesmesi yapılması bazı durumlarda isçinin de yararına hizmet edebilecek olmakla birlikte, çoğunlukla isveren tarafının çıkarına hizmet etmesi ve isverenlerce kötüye kullanılması olasılığı dikkate alınarak yasal bazı sınırlamalara tabi tutulmustur. İs sözlesmelerinde deneme süresi kararlastırılması farklı biçimlerde ortaya çıkabilecek olmakla birlikte, bu çalısmanın konusu deneme süreli is sözlesmeleri ile sınırlandırılmıstır.
Keywords: Deneme süresi