Giydirme Cepheli Binalarda Cam Seçimi - Soyyiğit, Suat; BOSTANCIOĞLU, ESRA (My University, 2012)
Giydirme cepheler, günümüzde yaygın olarak kullanılan ve çe ş itli ş ekillerde üretilebilen yapıbile ş enleridir. Ancak giydirme cephelerin tasarımı ve gerçekle ş tirilmesi a ş amasında birtakımsorunlarla kar ş ıla ş ılmaktadır. Bunlar, tasarım ve projelendirmeden, uygulamadan, hatalıdetaylandırmadan, montajdan ve malzeme seçiminden kaynaklanabilmektedir. Malzeme seçimindenkaynaklanan sorunların ba ş ında hatalı cam seçimi gelmektedir. Giydirme cephelerde kar ş ıla ş ılansorunların, bitmi ş cephede çözümü, onarılması veya yenilenmesi oldukça zor ve pahalıdır. Cephelerinuygulanmasına geçmeden önce, tasarım evresinde verilen kararlarla ileride olu ş abilecek sorunlarortadan kaldırılabilir. Bu çalı ş mada, giydirme cepheli büro binalarında cam seçimi ile ilgili do ğ rukararların alınması konusunda tasarımcılara, uygulayıcılara ve kullanıcılara katkı sa ğ lanmasıhedeflenmi ş tir. Öncelikle giydirme cephelerde kullanılan camlar ve giydirme cephelerde cam seçiminietkileyen karar parametreleri belirlenmi ş tir. İ stanbul ili içerisinde kullanım a ş amasında olan 12 bürobinasının kullanıcılarına kullandıkları camı, cam seçimini etkileyen performans kriterleri açısındande ğ erlendirmesi için bir anket çalı ş ması uygulanmı ş ve anket sonuçları de ğ erlendirilmi ş tir.
Keywords: Giydirme cephe; cam; cam seçimi; büro binaları