Objektif Ağrı Değerlendirmesi İçin Çok Boyutlu Biyosinyal Füzyonu - YILDIRIM, ELİF (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Ağrı, tanımlanması karmaşık olan ve kişiye göre farklılık gösterebilen bir durumdur, ancak fizyolojik sinyaller yardımı ile ağrı ile gösterilen reaksiyonlar arasında bir bağ kurmak mümkündür. Ağrı, çeşitli hastalıkların ilk habercisidir. Romatolojik hastalıklar da ağrı ile yakından ilişkili ve tedavi edilmezse ilerleyip insanın yaşam kalitesini düşüren bir hastalık grubudur. Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda romatolojik hastalıkların erken teşhisi bu açıdan son derece önemlidir. Bu bilgiler ışığında çocuk romatoloji hastalarında ağrı tespiti yapılabilmesi fikri öne sürülmüş ve bu doğrultuda geliştirilen derin öğrenme modelleri ile bu fikir hayata geçirilmiştir. Cerrahpaşa Hastanesi Çocuk Acil Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'ndeki çocuk romatoloji hastalarından tedavi esnasında toplanan çok modlu biyosinyal verileri, hastalardan alınan geribildirimler ile çeşitli ağrı seviyelerini temsil edecek şekilde etiketlenmiş ve RheumaPain isimli ağrı veriseti oluşturulmuştur. Daha sonra bu veriseti, Çoklu Ağrı Veriseti isimli, farklı ağrı türlerini ve şiddetlerini içeren bir başka veriseti ile zenginleştirilmiş ve çeşitli derin öğrenme modelleri, ağrının türü ve şiddetini tespit etmek üzere eğitilmiştir. Sonuç olarak, %92 F1- Skoru ile ağrı seviyelerinin tespiti ve %79 F1-Skoru ile çeşitli ağrı türlerinin tespiti gerçekleştirilmiştir.
Multidimensional Biosignal Fusion for Objective Pain Assessment
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Yapay Sinir Ağları