Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluşu, Faaliyete Geçmesi ve Konusu - TEMUR, MERVE NUR NERGİZ (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Varlık yönetim şirketleri; TMSF, banka veya diğer mali kurumların alacakları ve diğer varlıklarının satın alınması, tahsili, yeniden yapılandırılarak nakde çevrilmesi amacı ile faaliyet göstermek üzere Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca izin alarak kurulan şirketlerdir. Bankacılık ve finans sektörünün sorunlu varlıklarını üstlenerek, sektörü sorunlu varlıklarından arındırarak sağlıklı işlemesini sağlayan varlık yönetim şirketlerinin hakkında çok fazla çalışma olmaması, çalışma konusu olarak seçilmesinde etkili olmuştur. Varlık yönetim şirketlerinin daha ayrıntılı incelemelere konu edilmesi gerektiği düşünülmekle birlikte, kuruluş ve faaliyete geçme hükümleri ile faaliyet konuları birçok özellik barındırdığından bu konu incelenmiştir. Varlık yönetim şirketleri düzenlemeleri temelde 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 143'üncü maddesine dayanmakla, Bankacılık Kanunu'ndan hareketle çıkartılan Varlık Yönetim Şirketleri Yönetmeliği'nde de özel düzenlemeler bulunmaktadır. Varlık Yönetim Şirketleri Yönetmeliği düzenlemesinde şirketin, anonim şirket statüsü ile kurulabileceği düzenlenmiştir. Bu nedenle şirketin kuruluş ve faaliyet hükümleri özel düzenlemeler haricinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine dayanmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde, varlık yönetim şirketlerinin çalışma konusunu oluşturan sorunlu varlıklar ve şirketin tanımı ile dünya ve ülkemizde şirketin ortaya çıkışı incelenmektedir. İkinci bölümde, varlık yönetim şirketlerinin kuruluş ve faaliyete geçmesi Türk Ticaret Kanunu hükümleri kapsamında ayrıntılı olarak incelenmekte ve uygulama ile teori karşılaştırmalarıyla birtakım konularda çözüm önerileri ve eleştiriler ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise, varlık yönetim şirketlerinin işletme konusu kapsamındaki faaliyetleri hukuki açıdan ayrıntılı olarak incelenmektedir.
The Establishment, Operation and Subject of Asset Management Companies
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Varlık Yönetim Şirketi; Kuruluş; Faaliyete Geçme; Anonim Şirket