Sınai Mülkiyet Kanunu’na Göre Marka Hakkının Yetkisiz Tasarrufu Suçu - Esen, Egemen (Seçkin Yayıncılık, 2017)
Marka hukuku esas olarak özel hukukun inceleme alanındadır. Ekonomik gelişmeler sonucunda, marka hukuku koruma kapsamını genişletmek için ceza hukukunun desteğine ihtiyaç duymaktadır. Yine de diğer tedbir ve yaptırımlardan sonra, ceza kanununun marka hukukunu destekleyebilmek için (ultima ratio) son çare ilkesi gereğince en son uygulanacağı aşikardır. Ayrıca, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de kanunilik ilkesi dikkate alınmamıştı. Anayasa Mahkemesi’nin 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye ilişkin iptal kararları art arda gelmişti. Tüm bunların sonucu olarak 10 Ocak 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu aynı gün yürürlüğe girmiştir. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda yer alan cezai hükümlerin biri marka hakkının yetkisiz tasarrufu suçudur. Bu çalışmanın konusu marka suçlarından olan marka hakkının yetkisiz tasarrufu suçunun unsurları açısından değerlendirilmesi ve incelenmesidir.
Keywords: Marka hukuku, Marka suçları, Marka hakkı, Markaların korunması hakkında KHK, Sınai mülkiyet kanunu