Meslek Folkloru Bağlamında Kurucaşile'de Ahşap Tekne Yapımı Geleneği - DOĞAR, HALİL İBRAHİM (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
"Meslek Folkloru Bağlamında Kurucaşile'de Ahşap tekne Yapımı Geleneği" başlıklı bu tezde, Kurucaşile bölgesinde bulunan ahşap tekne ustalarının halkbilimi ürünleri ele alınıp incelenmiştir. Çalışma, toplam dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; halk bilimi ve meslek folkloru hakkında bilgiler verilmiş, dünyada ve Türkiye'de ahşap tekne yapım geleneği folkloru hakkında yapılmış çalışmalar tanıtılmıştır. İkinci bölümde; araştırma sahasının tarihi, coğrafi ve kültürel durumu üzerine değinilmiştir. Kurucaşile'nin coğrafi ve kültürel özelliklerinin ahşap tekne yapımına etkisi hakkında bilgi ve izlenimlere yer verilmiştir. Kurucaşile'nin adı ve tarihi hakkında bilgiler verilmiş, tekne üretim yerleri hakkında tespitlerde bulunulmuştur. Üçüncü bölümde; Kurucaşile'de ahşap tekneciliğinin temsilcileri hakkında bilgiler verilmiş, tekne ustalığının evreleri, geçmişten günümüze ustalar, tekne ustalarının karşılaştığı sorunlar ve geleneğin dönüşümü hakkında izlenimler paylaşılmıştır. Dördüncü bölümde; Kurucaşile'de tekne yapım geleneği ve süreci ile ilgili bilgiler verilmiştir. Tekne inşa süreci, yapım teknikleri, kullanılan malzemeler, araç-gereçler, ve işletmeler bahsedilmiştir. Kurucaşile'deki ahşap teknecilik etrafında oluşan kültür ortamı değerlendirilmiştir. Son bölümde; ad folkloru, mesleki argo ve jargonlar gibi diğer halkbilimi ürünleri incelenmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise; Kurucaşile'deki ahşap tekne ustalarının mesleki kültür içinde oluşturdukları halkbilim ürünleri detaylı bir biçimde değerlendirilmiştir.
Wooden Boat Making Tradition in Kurucasile in the Context of Occupational Folklore
Yüksek lisans tezi.