4. Endüstri Devriminin getireceğiyeni Liderlik Anlayışı - Tarhan, İbrahim Ethem (My University, 2018)
Bu çalışmada, 4. Endüstri Devrimi olarak ifade edilen Endüstri 4.0 kavramının liderlik stillerini ne şekilde etkileyeceği konusu üzerinde durulacaktır. Bilindiği üzere Almanya öncülüğünde gelişmiş olan ülkeler özellikle uzak doğu ülkelerinin düşük işçilik maliyetlerinden dolayı birçok sektörlerdeki olası hakimeyetini azaltacağı ve az nitelikli işgücüne bağımlılığı azaltmak amacı ile Dördüncü Sanayi Devrimi’ni 2011 yılında başlatmışlardır. Endüstri 4.0’ın içerisinde yer alan önemli araçların bazıları akıllı fabrikalar, siber-fiziksel sistem, veri analitiği ve nesnelerin incelenmesidir. Özellikle, siber-fıziksel sistem ve akıllı fabrikaların üretimde insan faktörünün rolünü değiştireceği düşünülmektedir. Robotların da içinde bulunduğu birçok makinalar üretim süreçlerine dahil olacaklardır. Otomasyonun devreye girmesiyle üretimdeki insan faktörünün rolü değişmiştir. Sözü geçen bu teknolojik değişimler, beraberinde yönetim ve liderlik kavramlarını da değiştirecektir. Dünya genelinde yaygın değişik liderlik stilleri bulunmaktadır. Uygulanmakta olan liderlik modellerinin önde gelenleri etkileşimci, bir başka değişle geleneksel, mükafat ve cezaya dayalı ( transaksiyonel) liderlik ve dönüşümcü (transformasyonel) liderlik modelleridir. Günümüzde örgütsel değişimlerde en çok önerilen liderlik modeli dönüşümcü liderlik modelidir çünkü dönüşümcü liderler çalışanları motive ederek, organizasyonun vizyonu doğrultusunda yönlendirebilir ve güvenlerini artırarak işletmedeki görevlerinin kendi bireysel beklentilerinin üzerine çıkartarak verimi artırmayı başarabilirler. Bu değişime önderlik edenlere dönüştürücü lider denilmektedir. Değişimlerde etkiliği olan dönüşümcü liderlik modelinin 4. Endüstri Devriminin getireceği teknolojik değişikliklerde tek başına uygulandığında yeterli olamayacağı tahmin edilmektedir. Endüstri 4.0 kavramının beraberinde getirdiği marjinal teknolojik değişimleri sadece dönüşümcü liderlik stili ile yönlendirmemiz yeterli olamayacaktır. Bilgiye ve buluşa dayalı (knowledge-innovation based) liderlere ihtiyaç duyulacaktır. Karizmatik, dönüşümcü liderlerin aynı zamanda Elon Musk gibi okuyan, araştıran, kritik düşünebilen, konusunda bilgiye önem veren girişimci liderlerin Endüstri 4.0 kavramınma daha uygun olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, 4.Endüstri Devrimine en uygun olabilecek liderlik modelleri konusu tartışılacaktır.
Keywords: Humanitarian Applications; Human Resources Management; Development; İnsani Uygulamalar; İnsan Kaynakları Yönetimi; Gelişim