Rastlantısallık - Ellialtıoğlu, Betül (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2006)
dayanmaksizin oluveren karsilasma, tesadüf olarak açiklanmistir. Ingilizeesi olan random kelimesi; chance, accidental, haphazard, arbitrary, casual, unsystematic, hit and miss, indiscriminate, unplanned, unintentional (Encarta Encyclopedia Referance Library, 2004) kelimeleriyle tanimlanmistir. Rastlantiyla iliskili olarak olasilik; bir seyin olabilmesi durumu, olabilirlik, ihtimal; felsefedeki genel kullanimiyla, o zamana kadar yapilan deneylerle bir olayin ortaya çikmasinin beklenilmesi, ancak yine de tam bir kesinliligin bulunmamasi durumu olarak geçmektedir (TDK). Tüm bu tanimlar açiklanmis olan kelimelerin dildeki genel anlamlari olmustur çünkü bu kelimelerin zihinde ilk anda beliren ve düsünülen karsiliklaridir. Sözlükteki karsiliklar kavramin anlamini aklimizda kurgulayabilmemiz için verilmis ipuçlaridir sadece. Kavramlari daha iyi anlamak ve özümsemek için kaliplasmis anlamlarindan farkli olarak neden sonuç iliskileriyle, baglantili oldugu diger ögelerle, beslendigi olaylarla bir bütün olarak bakmaliyiz. Bu çalisma "Rastlantisallik" kavramina bütünsel bir bakis açisiyla bakmayi ve birden çok boyutuyla hayatimizdaki yerini analiz etmeyi amaçlamaktadir. Kavramsal Arastirmalarla rastlantisallik ve olasilik, keyfi baslangiç, kestirilemezlik, determinizm, baslangiç durumuna hassas baglilik, kelebek etkisi, kaos teoremi, garip çekerler ve Lorenz Çekeri gibi anahtar sözcüklerle iliski kurarak, örnek arastirmalarla ise rastlantisalligin hayatimizdaki yerini; buluslarda, biyolojide, sanatta ve mimari tasarimdaki bazi örnekleriyle birlestirerek makale çok yönlü bir bütün olarak Rastlantisallik Olgusu'nu yeniden ele alacaktir.
Keywords: Rastlantı; Rastlantısallık; Kavramsal Araştırma; Coincidence; Randomness; Probability; Conceptual Research