Mikroservis Ekosistemlerinde Kaos Deneylerinin Otomatikleştirilmesi - ESEN, EMRAH (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Mikroservis mimarisi yazılım dünyasında devrim yaratmış, bireysel servislerin bağımsız olarak geliştirilip dağıtılmasını mümkün kılarak büyük ve monolitik uygulamaların dezavantajlarını ortadan kaldırmaktadır. Bu mimari yaklaşım sayesinde, sistemlerin ölçeklenebilirliği, esnekliği ve hızlı geliştirilmesi gibi önemli avantajlar elde edilmektedir. Ancak, mikroservislerin getirdiği bu avantajlar, aynı zamanda sistemlerin karmaşıklığını da artırarark sistemlerin beklenmedik hata ve arızalara karşı nasıl davrandığının anlaşılmasını zorlaştrımaktadır. Bu bağlamda, kaos mühendisliği, sistemlerin bu tür beklenmedik durumlara direncini artırmak ve potansiyel zayıf noktaları proaktif bir şekilde belirlemek için hayati öneme sahiptir. Kaos deneylerinin uygulanması, sistemlerin gerçek dünya koşullarında nasıl performans gösterdiğinin derinlemesine anlaşılmasını sağlar. Ancak, bu deneylerin manuel olarak planlanması ve uygulanması, zaman ve kaynak yoğun bir süreçtir. Otomatikleştirme, bu süreci daha etkin ve verimli hale getirerek, kaos deneylerinin daha geniş bir çapta ve daha sık bir şekilde uygulanmasına olanak tanır. Bu çalışma, mikroservis ekosistemlerinde kaos deneylerinin otomatikleştirilmesine odaklanmaktadır, bu sayede sistemlerin beklenmedik durumlar karşısında nasıl daha dirençli hale getirilebileceğini araştırmaktadır. Bu yaklaşımın, mikroservis tabanlı sistemlerin güvenilirliğini ve dayanıklılığını artırarak, yazılım geliştirme pratiklerinde önemli bir dönüşüm yaratması beklenmektedir. Bu tez kapsamında, bir e-ticaret uygulamasının mikroservis mimarisinde pod terminasyonu, ağ gecikmesi ve ağ kesintisi gibi kritik hata senaryolarına yönelik kaos deneyleri tasarlanıp uygulanmış, sistemin bu hata türlerine karşı dayanıklılığı ve hata yönetimi kabiliyeti kapsamlı şekilde analiz edilmiştir.
Keywords: Mikroservis; Kaos Mühendisliği; Otomatik Hata Enjeksiyonu; Sistem Dayanıklılığı