Marka Hakkına Tecavüz Halinde Açılacak Maddi Tazminat Davalarındaki Hesaplama Yöntemleri - DOĞAN, MERT (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Sanayi devriminin gerçekleşmesiyle birlikte seri üretimin yaygınlaşması, üretilen mal ve sağlanan hizmetlerin uluslararası ve kıtalar arası alanda sergilenmeye ve satılmaya başlanmasının ardından, farklı işletmelerin mal ve hizmetlerini birbirlerinden ayırt etme ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaç sebebiyle "marka" kavramı ortaya çıkmıştır. Marka hakkı, fikri mülkiyet hukuku kategorisindeki sınai mülkiyet haklarının bir çeşididir. Her mülkiyet hakkı gibi marka hakkının da ihlal edilmesi ve zarara uğratılması mümkündür. Marka hakkının ihlal edilmesi halinde hak sahibi, zarar verenden, zararın giderilmesini talep edebilecektir. Bu tezde, marka hakkına tecavüz halinde açılacak maddi tazminat davalarında uygulanacak hesaplama yöntemleri, bunlara etki edecek kurallar ve ilkeler incelenmektedir. Birinci bölümde; marka hakkının tanımı, fonksiyonları, türleri, sınıfları, tescili ve korunması ile kümülatif koruma ilkesi açıklanmıştır. Bölümün devamında, marka hakkına tecavüzün hukuki niteliğinin ticari anlamda haksız fiil olan haksız rekabet olduğu açıklanarak ticari kullanım koşulu ve tecavüz teşkil eden haller irdelenmiştir. İkinci bölümde; marka hakkına tecavüz halinde açılabilecek davalar, davaların açılması için gerekli koşullar, dava zamanaşımı, ispat yükü, delil tespiti ve zorunlu arabuluculuk koşulu incelenmiştir. Üçüncü bölümde, maddi tazminat davalarındaki fiilî zarar ve yoksun kalınan kâr ile TSE Belgelendirme Yönergesi hesaplama yöntemleri ile hesaplamaya etki eden ilkeler ve unsurlarla birlikte incelenmiştir. Çalışma yazılı ve veri tabanlı kaynakların taranması ile hazırlamıştır. Uygulamada kabul gören, dikkat çekici ve istikrarlı Yargıtay ve ABAD kararları başta olmak üzere ABD ve İtalya Mahkeme kararları ile çalışmamız desteklenmiştir.
Calculation Methods In Financial Compensation Cases Filed In Case Of Trademark Infringement
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Marka Hakkına Tecavüz; Haksız Rekabet; Kümülatif Koruma; Ticari Amaçlı Kullanım Koşulu; Maddi Tazminat Davası; Hesaplama Yöntemleri; Fiilî Kayıp; Yoksun Kalınan Kâr