Komşu ülkeler ile Kürdistan bölgesinde petrol sözleşmelerin yasallığı - Ahmed, Ahmed (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Kamu Hukuku Anabilim Dalı / Kamu Hukuku Bilim Dalı, 2015)
Bu araştırma, Irak federal devletlette servetlerin geliri dağıtımı sebebiyle ortaya çıkan çekişmeleri ele almaktadır, ki bu anlaşmazlıklar çoğu zaman anayasada bulunan boşluklardan ve kelimelerin nitelik eksikliğinden dolayı ortaya çıkar. Nitekim merkezi hükümet ve federe bölgeler arasında devletin servetini ve gelirini dağıtırken, ister istemez tatsızlık ve uyuşmazlıklar meydana gelir. Tezin ilk bölümünü genel olarak federal sistemin kavramını, yapısını, uluşumu, prensiplerini ve bu sistemin iç otoritelerini titiz bir şikilde aktarılmaktadır. Tüm bunlara ek olarak genel olarak Irak'ta ve bazı federal devletlerde orneğin ABD, Avustralia ve belçika gibi ülkelerde, doğal ve doğal olmayan servetlerin gelirini federal anayasaya göre dağıtım yollarını aktarılmaktadır. Tezin ikinci bölümü ise, Kürdistan federe bölgesinin uluşumu ve hukuki statüsü aktarılmıştır. Federe kürdistan bölgesinin yaptığı petrol sözleşmelerinin yasallığı ve bununla alakalı, Irak'ta federal anayasa kanun metinleri ve yürülükte olan ulusal kanun metinleride tartışılmıştır. Tezin son bölümü ise ki oda üçüncü bölüm olarak geçiyor. Irak gündeminde bulunan federel ve federe otoritesi aralarında, kanunların metinleri çelişkiliği ve eksikliği nedeni ile çıkan çekişmelerin gederme yollarını titiz bir şikilde tartışılmıştır. Bu yollarda genel olarak, anayasada belirlenen ve uzmanların önerdiği yollardır.
Legali̇ty of the Kurdi̇stan oi̇l contract wi̇th the ni̇ghubour countri̇es
In this research entitled "Legitimacy of the oil contracts concluded between the Kurdistan region and neighboring countries", first define federalism in the preliminary section, including its constituent elements consisting of federal government based in the capital and states, and its historical development "in addition to the manifestations of the federal system, which (require) unity, independence and participation". The reaserch biginary looks at the process of define federalism generally and sharing wealth in federal countries, whether natural wealth such as oil and gas or non-natural wealth derived from taxes, fees, etc., by contrasting the constitutional provisions that deal with this matter in the United States of America, Australia and the United Arab Emirates, in addition to the provisions concerning the sharing of wealth contained in the Iraqi constitution of 2005. The other chapter's from this reaserch specialized disputes associated with the sharing of wealth in federal countries which comes from ambiguous language which made the texts and lead to multiple interpretations in the application by both federal and state governments. also explore omissions in these texts which form the basis for emerging disputes at both the federal and local levels. And the fınal chapter's explores the solutions available for these disputes in federal countries. These include the formation of a federal supreme court which is not immune from pressures from conflicting parties, cannot govern impartially and which therefore does not offer a solution to the dispute.
Keywords: Enerji; Energy; Hukuka uygunluk; Compliance with laws; Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi; Iraq Kurdistan Regional Government; Kürdistan; Kurdistan; Petrol; Petroleum; Sözleşmeler; Contracts