BIM Ortamında Bir Ofis Aydınlatma Tasarımı Önerisi - SÜER, BEGÜM (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
İnsanlığın var oluşundan beri aydınlatmaya ihtiyaç duyulmuştur. Günümüzde ise; Aydınlatma tasarımı sadece bir ihtiyaç olmanın ötesinde estetik, fizyolojik ve psikolojik etkileri ile insanları etkileyen bir disiplindir. Günümüz ofislerinde farklı kurgular ile geliştirilen konsept arayışları, mekanı bütünleyen aydınlatma tasarımının önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Bu tez kapsamında ele alınan örnek bir ofis hacmi üzerinden mekanda kullanıcı konforunu gerçekleştirmek üzere, aydınlatma ve aktif sistem elemanlarının tavan planı oluşumundaki rolü ele alınmıştır. Tasarımın önemli bir parçası olan aydınlatma sistemlerinin seçimi ve tavan üzerindeki yerleşimi yani aydınlatma tasarımının, tavanda yer alan diğer sistemlerin; ısıtma-havalandırma elemanları ve yangın söndürme sistem elemanları ile bir araya gelişi ve tavan tasarımına entegrasyonu holistik yaklaşım ve BIM (Building Information Modeling) veya YBM (Yapı Bilgi Modelleme) mantığı ele alınmıştır. Bu amaçla ofis yapılarında kullanıcı konforunu sağlayacak aydınlatma tasarım ilkeleri araştırılmış ve örnek ofis birimi üstünde yapma aydınlatma ve günışığı aydınlatma tasarımı bu ilkelere uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Autodesk REVIT programında mimari proje gerçekleştirilmiş ve standartlara uygun değerler girilmiştir. Projede Autodesk REVIT içinde bulunan ElumTools eklentisi ile yapma aydınlatma ve günışığı hesapları gerçekleştirilmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir.
A Proposal of an Office Lighting Design in BİM
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Ofis; İç mekan aydınlatması; BIM; Autodesk REVIT; ElumTools