Mecmua-i eş'âr [AEMnz 635] (Metin-inceleme) - Hayat, İlker (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı, 2016)
Klasik Türk edebiyatı içinde önemli bir yeri olan şiir mecmuaları günümüz araştırmacılarına önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Derleyicisinin yanında dönemin de edebi zevkini yansıtan bu mecmualar sosyokültürel veriler sunmasının dışında edebiyat tarihi araştırmaları için de önemli kaynaklardır. Bu çalışmada Millet Yazma Eser Kütüphanesi, Manzum 635 numarada kayıtlı şiir mecmuası incelenmiştir. İncelemede adı geçen mecmua transkripsiyon alfabesiyle Latin harflerine aktarılmıştır. Giriş kısmında mecmuanın edebiyat tarihimizdeki yeri ve önemi üzerinde durulmuş, inceleme kısmında tespit edilen manzumeler; yayınlanmış divanlar, yüksek lisans ve doktora tezleri ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen verilen tablolar halinde sayısal verilere dökülerek mecmuanın edebiyat tarihindeki yeri ve edebiyat tahine katkısı belirlenmeye çalışılmıştır.
Mecmua-i̇ eş'âr [AEMnz 635] (Text-analysis)
Poem journals which have a significant place in the Classical Turkish Literature are very important sources for today‟s scholars. These journals which reflect the era‟s literature taste apart from the compilers of them not only present sociocultural data but they are also very important sources for literature studies. In this study, the poem journal which is now recorded at Millet Yazma Eserler Library by the number 635 is analyzed. The journal which is mentioned in the study has been turned into Latin alphabet using transcription alphabet. In the introduction part, the importance and place of the journal has been mentioned, in the analysis part selected poems; published divans have been compared to Master and Doctoral theses. The data gathered are turned into numeric tables and in this way, the significance of the journal and its contribution to the history of literature has been determined.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature