Türkiye'de kamu inşaat ihalelerinde kullanılan yeterlik kriterleri - Kaya, İsmail Naci (İstanbul Kültür Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, 2016)
Türkiye'de kamu ihale kanunu günümüzün değişen ve gelişen ihtiyaçlarına cevap verememesi nedeniyle 1 Ocak 2003 tarihinde 4734 sayılı yeni bir kanun yürürlüğe girmiştir. Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kuruluşların ihale mevzuatlarına uygun olan bu kanun ile ihale en düşük fiyatı veren firmalara işi vermek yerine işi yapabilecek kapasite olan firmaların eşit şartlarda değerlendirdiği bir kriter eklenmiştir, bu kriterlere yeterlik kriteri denir. Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası Ve Türkiye'deki İhalelerde uygulanan Yeterlik kriterleri incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, anket çalışmasından faydalanarak, Türkiye'de kamu ihalelerinde kullanılan yeterlik kriterlerinin işin sözleşmesine uygun yapılması için nasıl bir etki yaptığı incelenmiştir.
Adequacy criteria for public contracts in Turkey
Due to the fact that public procurement law could not meet the needs of the world's changing and developing needs, a new law came ino operation in the 1st of January, 2003 with the number 4734. This law ensured that the contract was signed with the company who had the capacity to do the job required instead of the one who offered the lowest price. This is called adequacy criterion. Moreover, the World Bank, European İnvestment Bank and the criteria that is applied to the procurements have been examined. The purpose of this study is the examination of the effect that the adequacy criteria used in public contracts in Turkey has on the proper execution of the contracts. Türkiye'de kamu ihale kanunu günümüzün değişen ve gelişen ihtiyaçlarına cevap verememesi nedeniyle 1 Ocak 2003 tarihinde 4734 sayılı yeni bir kanun yürürlüğe girmiştir. Survey has been used in order to achieve this.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering