Aytmatov'un Eserlerindeki Çalışan Kadınlar; İnsan Kaynakları Yönetimi Açısından Bir İnceleme - Kayhan, Shurubu; Demirkaya, Harun (My University, 2018)
Bu çalışmada Aytmatovun eserlerinde ön plana çıkan çalışan kadınlar incelenmiştir. Kırgız Türklerinde kadın; eş,anne, dul veya genç kız olarak, yaşam mücadelesinin merkezinde olmuştur. Çalışmamıza konu kadınlar da ev işinde, çocuk bakımında, yaşlıların ve yaralıların bakımında, ailenin tarım ve hayvancılık işlerinde yoğun olarak çalışmaktadır. Kadınlar, yaşadıkları yerleşim biriminin ortak işlerinde ve kamu hizmetlerinde de görevlendirilmektedir.Savaş koşullarında erkeklerin askere alınması, geride kalanların iş yükünü oldukça arttırarak, kadınları çalışma hayatının sürükleyici gücü haline getirmiştir. Çalışan kadınların iş ve yaşam koşullarının incelenmesi, ayrıca edebiyat ile insan Kaynakları Yönetimi (İKY) arasındaki ilişkinin tespitini amaçlayan bu çalışma kaynak incelenmesi yöntemiyle yürütülmüştür. Aytmatov, doğayı, çevreyi, içinde yaşadığı toplumu, insanları, insanların yaşam mücadelesini ve çalışma zorunluluğunu iyi gözlemlemiştir. Yazarın çalışma hayatını ve çalışma hayatında kadınlara ilişkin sorunları da nesnel olarak gözlemlediği ve aktardığı da anlaşılmıştır. Bu nedenle yazarın eserlerinde iş hayatına ve ÎKY’ne ilişkin sorunları da bulmak ve tanımlamak mümkün olmuştur.