İnternet Alan Adı Kullanılarak Marka Hakkına Tecavüz ve Hukuki Sonuçları - ÖZMEN, TUĞÇE DİDEM GÜL (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
İnternet bir zamanlar yalnızca devletlerin ulaşabildiği bir alan iken yıllar geçtikçe gerçek dünyada kendine oldukça büyük bir yer bulmuş ve hayatımızın neredeyse her anına dahil olmuştur. Bilgisayarların her birine başlarda yalnızca IP adresleri isimli, karmaşık onlarca rakam ve harflerden oluşan kimlik numarası verilmişken, bilgisayarların günlük kullanımda yaygınlaşması ile bu sistem içinden çıkılmaz bir hale gelmiştir. İnsanların akıllarında daha kolay tutabileceği şekilde alan adları sistemi oluşturulmuş ve akılda kalıcı kısa kelime grupları ile insanların kolay bir biçimde birbirlerinin bilgisayarlarına, internet sitelerine ulaşmalarının önü açılmıştır. İnternet kullanımına bağlı olarak alan adı kullanımının artması, alan adlarını git gide ekonomik bir değer olarak tanınmasına neden olmuş ve önemli bir güç sembolü haline gelmiştir. Bu güç alan adlarının çalınma tehlikesi ile karşılaşmasına kimi zaman ise ileride marka sahiplerine satılmak için kötü niyetli üçüncü kişiler tarafından depolanmasına neden olmuştur. Markaların, müşteri ve potansiyel müşterilerine kolay ve düşük maliyetli şekilde ulaşabildikleri alan adları, markaya tecavüz edilmesinde bir araç olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kötü niyetli üçüncü kişiler, ticari kazanç sağlamak adına kimi zaman markanın ismini alan adı olarak kullanmaya başlamış, kimi zaman ise internet sitelerinde markanın mal ve hizmetlerini kopyalamışlardır. Marka hakkı sahibinin bu tecavüzleri durdurmak, sonlandırma için ülkesel sınırlarımız içerisinde başvurabileceği özel hukuk yolları bulunduğu gibi başvurabileceği uluslararası çözüm yolları da bulunmaktadır.
Infringement Of Trademark Right By Using Internet Domain Name And Its Legal Consequences
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Alan Adı; Alan Adı Hırsızlığı; Meşru Menfaat; UDRP