Türk Mitolojisinde Kötü Dişil Varlıklar - DUMAN, ELİF (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Mitoloji geniş alanlara yayılmış insanlığın ilk oluşturduğu bilgidir. Gelişmeye, değişmeye ve yenilenmeye devam ederek toplumlarında etkilenmesine olanak sağlayan anlatılar yaratmaktadır. Kadının değişimini gözler önüne seren ve değişimine etki eden unsurlardan da bir tanesi mitolojidir. İlkel çağlardan günümüze kadar çeşitli farklı ifadeler bulunsa da kadına bilinçli olarak geri akan bir ilerleme seyrettirildiği ortadır. Kadın ilkel çağlarda kutsal kabul edilirken; çirkin kötü, korkunç olarak nitelendirilmeye başlanmıştır. Anlatılarda da karşımıza iyi olandan kötü olana doğru bir ivme çizen kadın çıkmıştır. Türk Mitolojisinde Kötü Dişil Varlıklar başlığı ile kadının değişimini incelediğimiz çalışmamızda kadının neden kötüleştirildiğini, toplumun hangi değerleri kullanılarak kadının bu değişimine sessiz kalındığı farklı şehirlerin anlatılarına girmiş kötü dişi varlıklar incelenerek açıklanmıştır.
The Female Evil Creatures in Turkish Mythology
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Mitoloji; Türk Mitolojisi; Korku; Kötü Dişil Varlıklar