İş hukukunda zorunlu arabuluculuk - Dökünlü, Uğur (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Özel Hukuk Ana Bilim Dalı / Özel Hukuk Bilim Dalı, 2019)
Bu çalışma T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Çalışmamızın konusu, belirli işçi ve işveren arası uyuşmazlıklarda bir dava şartı olarak 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren zorunlu arabuluculuk kavramıdır. Türk Hukuk Sisteminde oldukça yeni olan zorunlu arabuluculuk, sıklıkla dava konusu olan iş uyuşmazlıklarının yargı yolu dışında taraf iradeleriyle çözümlenmesini hedeflemektedir. Ayrıca bu sistem ile yargı yolundan farklı olarak uyuşmazlıklar en kısa sürede ve daha az maliyetli olarak çözümlenmektedir. Bu çalışmada 7036 sayılı Kanun'da belirtilen zorunlu arabuluculuk kavramı, hangi iş uyuşmazlıkların zorunlu arabuluculuk kapsamında olduğu ve zorunlu arabuluculuk süreci Yargıtay kararları ve doktrinsel veriler ışığında bir bütün halinde ele alınmaya çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler : Arabuluculuk, Zorunlu Arabuluculuk

This study has been prepared as a master thesis at T.C İstanbul Kültür University Graduate Education Institute.The subject of our study is the concept of mandatory mediation which entered into force on 1 January 2018 with the Labor Courts Law no. Mandatory mediation, which is quite new in the Turkish Legal System, aims to resolve business disputes that are often subject to litigation with the will of the parties outside the judicial path.In addition to this, unlike the judicial system, disputes are resolved in a short time and with less cost.In this study, the concept of mandatory mediation as specified in Law no.which work disputes are covered by compulsory mediation and compulsory mediation process are tried to be considered as a whole in the light of Supreme Court decisions and doctrinal data. Keywords: Mediation, Compulsory Mediation
Compulsory mediation in labor law
Keywords: Hukuk; Law