Sahipsiz Hayvanların Verdiği Zararlardan İdarenin Sorumluluğu - TUNÇ, YUNUS (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Sahipsiz hayvanların verdiği zararlardan idarenin sorumluluğu konusu, sahipsiz hayvanların sebep olduğu sağlık ve çevre sorunları ile kişilere verebileceği bedensel zararlarla mücadele tedbirlerinin alınması ve uygulanabilirliği noktasında kamu hizmeti ve kolluk yönüyle değerlendirilmiştir. Bu çerçevede alınacak tedbirlerin sınırının "hayvan haklarının korunması" odaklı belirlenmesi hayvanların bir eşya olarak nitelendirilmesi anlayışından yaşayan bir can olarak kabul edilmesi anlayışının bir gereğidir. Zararların önlenmesinde idare ve kişilerin ortak projeler ile toplumu bilinçlendirici projeler üretmesi ve birlikte mücadele etmesi önemlidir. Ayrıca idarenin destekleme, özendirme faaliyetleri olarak da nitelendirilebilecek bu tür uygulamalar zararların önlenmesinde alınacak tedbirlerin daha verimli sonuçlar doğurabilmesini ve kamu hizmetlerinde sürdürülebilirliğin sağlanmasını temin edecektir.
The Responsibility of the Administration for Damages Caused by Stray Animals
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Sahipsiz Hayvan; İdarenin Sorumluluğu; Kamu Hizmeti; Çevrenin Korunması; Sağlığın Korunması; İdarenin Planlama Yetkisi