Atatürk Kitaplığı Bel_YZ_k1582 Numaralı Cönk - Şimşek, Şakir (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, 2017)
Cönkler, halk edebiyatında genellikle Âşık tarzı şiir geleneğinin ürünlerini bünyesinde barındıran el yazması mecmualardır. Uzunlamasına açıldığı ve ensiz olduğu için halk arasında sığırdili ve danadili olarak da adlandırılmışlardır. Şekli ve içerdiği engin bilgiler hasebiyle Arapça gemi manasına gelen "sefine" adı da cönk için kullanılan bir başka kavramdır. Âşıklık geleneğinin ilk yazılı mecmuaları olma özelliği gösteren cönkler, okuma yazma oranının az olduğu Osmanlı toplumunda, âşıklar hakkında bilgi alabileceğimiz yegâne ürünlerdir. Âşık Edebiyatı ürünlerinin yanında Klasik edebiyat ürünlerine de yer verilmiştir. Bel_Yz_K1582 numaralı cönk, h. 1237-1269 yıllarında hazırlanmıştır. İçerisinde 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar olan dönem ürünleri bulunmaktadır. İstinsah yapılırken yazıldıkları dönemin dil özellikleri göz ardı edilmemiştir.

The cönks are the manuscripts that involve the works of Ashik poetry in Folklore. Due to being opened vertically and narrow, they are called tongue of cattle or calf. "Sefine" that means "ship" in Arabic is also another term used for the cönks. The cönks, which are the first manuscripts of Ashik Tradition, are unique works that we can obtain information about Ashiks in Ottoman society having low literacy. The cönks consist of not only the works of Ashik Literature but also the works of Classic Literature. The cönk numbered Bel_Yz_K1582 is about 1237-1269 years of the Hegira. There are from 13th to 20th century's works in it. While the poets are written into the cönks, the characteristics of the language of that era was protected.
Atatürk Library Cönk Numbered Bel_YZ_k1582
Keywords: Halk Bilimi (Folklor); Folklore; Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature; Cönkler; Conks; Dergiler; Magazines; Edebiyat; Literature; Edebiyat Dergisi; Literature Magazine; Halk Edebiyatı; Folk Literature; Türk Edebiyatı; Turkish Literature; Türk Halk Edebiyatı; Turkish Public Literature; Yazma Eserler; Manuscripts