Toplumsal sorumluluk ve bilinçlendirme kampanyaları: TEMA Vakfı örneği - Bozkurt, Serap (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Dinler Tarihi Anabilim Dalı, 2009)
Özellikle sanayi devriminden sonra insanlık, yeni düşünce akımlarının ortaya çıktığı, gelişimin ve değişimin hız kazandığı ve üretimin seri hale geldiği yepyeni bir çağa girmiş oldu. Ancak tüm bu olumlu gelişmelerin yanı sıra gezegenimiz bu son yüzyılda daha önce hiç olmadığı kadar kirlenme, kaynakların tükenmesi, bio-çeşitliliğin azalması gibi sorunlarla yüzleşmek zorunda kaldı. Bilim adamları tarafından her gün bir yenisi eklenen felaket senaryolarının bir kurgudan ibaret olmadığı yavaş yavaş anlaşılmaya başlandı. Bu çalışmada Toplumsal Sorumluluk ve Bilinçlendirme Kampanyalarının hedeflerine ulaşabilmesi için, yükselen değer toplumsal sorumluluk bilincinin olumlu etkileri ve yarar kavramının toplumsal sorumluluk anlayışı üzerindeki ikna gücü araştırılacaktır. Araştırma, toplumsal sorumluluk çerçevesinde yer alan bilinçlendirme kampanyalarında başarıyı yakalamak için doğru yer ve zamanda doğru kurum ve kuruluşların bir araya gelerek, doğru iletişim şekli ile doğru hedef kitleye, en doğru iletileri (mesaj) vermelerinin gerekliliğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bilinçlendirme kampanyası planlanırken hedefleri gerçekleştirmede yaşanan sorunları irdelemek ve olası çözümleri önermek için bu tez kapsamında toplumsal sosyal sorumluluğun bilinçlendirme kampanyalarına etkisine dikkat çekilmeye çalışılmış, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çok ciddi önlemlerin alınması gerekliliği saptanmış, sürdürülebilir kalkınma, kurumsal sosyal sorumluluk gibi ortaya çıkan birtakım olumlu gelişmelerin etkileri göz önüne serilmeye çalışılmıştır. Sürdürülebilir kalkınma adına yapılan sosyal sorumluluk projelerinin etkinliği, destek veren kurum ve kuruluşlara olan yararları ve sonuçlarının başarısı incelenmiştir. Tüm dünyada toplumsal sosyal sorumluluk anlayışı, gelişimi, uygulamalar araştırılmış, kurum ve kuruluşların katılımlarını sağlayacak olan kazanç ve yararların kesinlikle var olması gerektiği ve köklü sürdürülebilir çözümler için kurumsal sosyal sorumluluğun amaç değil araç olması gerekliliği ortaya konmuştur.

The humanity had been already introduced a mint state era while new trends of ideas and thoughts have been occurring, development and changing have been accelerating and production has been being serial especially after the industrial revaluation. Although all those assertive developments had been realized, our planet have had to faced with the troubles like pollution, dying out of resources, decreasing in bio-diversity which have never been in last century. It has been started to understand the opinion of the disaster scenarios, which has not been just like a fiction, daily created by scientists. In this study, it would have researched the cogency of the positive effects of utility conception and social responsibility, which were raising value senses, on the understanding of social responsibility. In this study it is aimed to analyze the necessity of right message to right mass people with the most suitable communication way by gathering the right foundation and institutions in order to being successful in consciousness raising campaigns in the scope of social responsibility. While consciousness raising campaign has been planning, It has been tried to pay attention to the effect of social responsibility to consciousness campaign to evaluate the problems occurred in realizing the targets and to offer possible solutions in the scope of this thesis, it has been determined the necessity to take serious measures in the developed and developing countries, the effects of some positive improvements like sustainable development, corporate social responsibility which have been already occurred, have been tried to show up. It has been examined the efficiency of the social responsibility projects which has been accomplished by the name of sustainable development, the benefits to institutions and foundations whose have supported to those projects and the performance of results. The understanding and development of worldwide common social responsibility and the implementations on which has been studied, It has been presented the necessity of absolute existence of the gains and the benefits which would have been assured the participation of institutions and foundations, showed up the exigency of corporate social responsibility which would be a tool rather than an aim.
Social responsibility and consciousness raising campaigns example of TEMA Foundation
Keywords: İletişim Bilimleri; Kurumsal Sosyal Sorumluluk; Sürdürülebilir Kalkınma; Toplumsal Sorumluluk; Bilinçlendirme Kampanyaları; Toplumsal Yarar; TEMA Vakfı; Çevre; Communication Sciences; Corparate Social Responsibility; Sustainable Development; Social Responsibility; Consciousness Raising Campaigns; Social Benefit; TEMA; Enviroannement