Düzlem Kadranlı Yatay Güneş Saati - Dönmez, Ali; Kabaş, Afşar (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2005)
Tarih boyunca birçok toplum tarafından yaygın olarak kullanılan Güneş saatleri insanoğlunun zamanı ölçme gereksinimden doğan basit ama mantığın ve matematikle birlikte astronominin de kulllanıldığı önemli araçlardır. Zaman ölçümüne temel oluşturan Güneş’in görünür hareketi yeryüzünde gölgelerin konumlarını değiştirir. Bu nedenle bir çubuk gölgesinin değişiminden Güneş’in konumu ve zaman bulunabilir. Güneş saatleri bu mantıkla yapılmaktadır. Bu sonunda Güneş saatlerinin mantığı karmaşık matematiğinin astronomiyle nasıl harmanlandığı işlenecek bir örnek olarak geçen yıl oluşturulmuş olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gözlemevi’ne Çanakkale şehri kordon boyuna 240x400 cm boyutlarında seramik malzeme ile kurulmuş olan güneş saati tanıtılacaktır. Bu Güneş saatine ilk kez tarih ve burçlar bilgisi eklenmiş Güneş saatlerinin takvim olarak ta kullanılabileceği gösterilmiştir.

This proceeding aims to investigate the movement on the plane of the shadow caused by Sun of a stick which is specially placed. Hence, in this study, first shadow directions and shadow lengths were calculated fort he intervals. Following this, analytic solutions were obtained from these calculations to set up the sundial.
Keywords: Shadow; Sun; Shadow Direction; Shadow Length; Sundial; Gölge; Güneş; Gölge Yönü; Gölge Uzunluğu; Güneş Saati