Türkiye'de 2001, 2008 Ekonomik Krizleri ve COVID-19 Pandemi Dönemi İşsizlik ve İstihdam - ÖNEÇ, MERTCAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Dünyada ulusal ve küresel bağlamda farklı etkileri, nedenleri ve sonuçları olan birçok ekonomik kriz yaşanmıştır. Ekonomik etkileşimler küresel bağlamda gerçekleştiğinden, ülke çapındaki ekonomik krizler küresel ekonomide domino etkisi yaratarak küresel krizlere dönüşebilmektedir. Ekonomik krizler ekonomide yarattığı daralmalarla işsizlik sorununa sebebiyet vermektedir. Bu bağlamda, krizler ve işsizlik arasındaki ilişki son yıllarda daha önemli hale gelmiştir. Türkiye'de kronik bir sorun olan işsizlik, ekonomik kriz dönemlerinde daha da ön plana çıkmaktadır. İstihdamın oluşması ve işsizliğin azalması bir ülke ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada işsizliğin temel itici güçlerinden biri olan ekonomik krizler ele alınmış ve ekonomik krizlerin Türkiye'de istihdam üzerindeki etkileri ortaya konmuştur. Bu kapsamda 2001, 2008 krizleri ve 2020 Pandemi dönemi dikkate alınarak ekonomik kriz, istihdam ve işsizlik konuları arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan trend analizinde 2001 ve 2008 krizleri sonrasında işsizlikte hemen bir iyileşme görülmediği ve uzun bir süre sonrasında toparlanmanın olduğu ortaya çıkarken, Pandemi döneminde daha hızlı bir toparlanma söz konusudur. Bununla birlikte, genç işsizliğin kronik olarak çok yüksek seyrettiği, Türkiye'de gelecekte bu sorunu ele alacak politikalar ve reformlar gereklidir.
▪ Yüksek lisans tezi.