Rüşvet Suçunda Fail Kavramının Kazandığı Yeni Boyut - Erden Tütüncü, Efser (Seçkin Yayıncılık, 2017)
Bu çalışmada, geleneksel anlamda ancak bir kamu görevlisinin işleyebileceği özgü suç niteliğindeki rüşvet suçunda zaman içerisinde yaşanan değişim incelenmiştir. Bu bağlamda, 2.7.2012 tarihli ve 6352 Sayılı Kanunla yapılan son değişiklik ile Türk Ceza Kanununun 252’nci maddesinde 8’inci ve 9’uncu fıkralarında yabancı kamu görevlileri ve özel sektör personeli bakımından rüşvet suçu düzenlenmiştir. Bu son değişiklik ile birlikte rüşvet suçunun failinin artık yalnızca kamu görevlileri değil, özel sektör çalışanı da olabileceği, böylece bu suçta fail sıfatının genişletildiği görülmektedir. Bu çalışma, Türkiye’nin uluslararası hukuk bakımından mevcut olan şeffaflık yükümlülüğü doğrultusunda Türk Ceza Kanunundaki rüşvet suçundaki fail sıfatında meydana gelen değişimi ve bu değişimin uluslararası sözleşmeler ile uyumluluğunu incelemeyi amaçlamaktadır.
Keywords: Rüşvet suçu, Yolsuzluk, Şeffalık ilkesi, Kamu görevlisi, Özel sektörde rüşvet