Acente ve Acentelik Sözleşmesi - Köker, Nilüfer (Seçkin Yayıncılık, 2017)
Bu çalışmada, öncelikle Acentenin Alman ve Türk hukukundaki tarihçesine değinilip, sonrasında ise acente ve acentelik sözleşmesine ilişkin genel bilgilere yer verilmektedir. Bu çerçevede, acentenin tanımı, unsurları, tacir niteliği ve türleri incelenmektedir. Sonrasında acentelik sözleşmesinin hukuki niteliği ve hükümleri ele alınmaktadır. Devamında acentenin yetkileri ve acentelik sözleşmesinin kendisine yakın sözleşmelerle olan farklılıkları tespit edilmektedir. Çalışmanın sonunda uygulanacak hükümler ve acentelik hakkındaki hükümlere tabi tutulan diğer hukuki ilişkiler ortaya konulmaktadır. Çalışmada Türk hukuku temel alınmıştır ve konular el verdiğince Alman Hukuku ile karşılaştırılmıştır.

In the beginning of this history ageney in German and Turkish law and general informations about agencies and agreements are given. In this context, the definition of agency, elements, attributes and types of traders are analysed. After this, the legal framework of the agency agreement and its provisions are addressed. Agent’s authority and the difference between similar contracts of agency areements are identified. In the end of this study applicable provisions and other legal relations where the provisions of agency are used are emphasized. Turkish law is based on the study and so far the themes allow it is compared with German law.
Agency and Agency Agreement
Keywords: Acente; Acentelik sözleşmesi; Acetenin tanımı; Acentelik sözleşmesinin hukuki niteliği; Acentelik sözleşmesinin hükümleri; Agency; Agency agreement; Definition of ageney; Legal framework of the agency agreement; Provisions of the agency agreement