Yemen Sineması ve Dijitalleşme - ZAİDOĞLU, AMAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, 40 film yapımcısıyla gerçekleştirilen görüşmelerden ve betimsel analiz yönteminden yararlanarak, Yemen sinemasının üretim ve dağıtım süreçlerinde dijitalleşmenin rolünü incelemektedir. Yemen sineması köklü bir geçmişe sahip olmasına rağmen, siyasi çatışmalar, ekonomik zorluklar, sinema altyapısının gelişimini önemli ölçüde kısıtlamıştır. Günümüzdeki teknolojik ilerlemeler ve artan internet erişimi, film yapımcılarının daha geniş kitlelere ulaşmak amacıyla dijital platformları, sosyal medyayı ve uluslararası film festivallerini alternatif üretim ve dağıtım mecraları olarak kullanmalarına olanak tanımaktadır. Bu dönüşüm, sınırlı devlet ve kurumsal desteğe rağmen, Yemen'in zengin kültürel mirası ve ulusal kimliğinden dayanarak film yapımcılığının demokratikleşme sürecine katkı sağlamaktadır. Bu çalışma, alandaki mevcut akademik eksiklikler dikkate alındığında, Yemen film endüstrisine ilişkin literatürün bütünleştirilmesi ve derinleştirilmesine yönelik gereksinimi ortaya koymaktadır.
Keywords: Yemen; Sinema; Dijitalleşme