Türk Öykücülüğünde Bilim Kurgu - BAYRACIOĞLU, BERK (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bilim kurgu, teknolojik gelişmeleri ve bilimsel adımları hayal gücüyle birlikte ele alan bir edebiyat türüdür. Bilim kurgu eserleri, toplumun mevcut durumundan hareketle geleceğe dönük görüşler içermektedir. Kökeni ikinci yüzyıla kadar dayanan bilim kurgu, on dokuzuncu yüzyılda Herbert George Wells ve Jules Verne gibi yazarların eserleriyle görünür hale gelmeye başlamıştır. Türk edebiyatının bilim kurgu ile tanışması Tanzimat döneminde gerçekleşir. Ancak özgün örneklerinin oluşması 1970'li yıllarda Orhan Duru'nun Türk edebiyatına "bilim kurgu" kavramını kazandırmasıyla başlar. Bu çalışmada bilim kurgu türünün ne olduğu, batı ve Türk edebiyatında nasıl gelişim gösterdiği, Türk öykücülüğünde hangi alt türlerde eserler verildiği incelenir.
Science Fiction in Turkish Storytelling
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Bilim Kurgu