İmar Planlamasının Hukuki Rejimi ve Belediyelerin İmar Planlama Yetkisi - KÜTÜKDE, MERVE (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
'İmar Planlamasının Hukuki Rejimi ve Belediyelerin İmar Planlama Yetkisi' başlıklı tezimizde incelemeye imar kavramından başlanılmıştır. İmar kavramının hukuki rejimini konu alan imar hukuku, ulusal ve uluslararası hukuk kuralları ile hukukun evrensel ilkelerinden müteşekkil multidisipliner bir hukuk dalıdır. Devletin anayasal görevi olan planlama görevi, kendini birçok farklı planlama kategorisinde göstermektedir. Ancak vatandaşların kamusal ve kişisel yaşamına doğrudan en çok teması olan şekli, imar hakkının kullanımını sağlayan ya da kısıtlayan nazım ve uygulama imar planlamasıdır. İmar planlaması merkezi idare ve yerel yönetim kuruluşları tarafından kanunlarda, yönetmeliklerde ve benzeri hukuki metinlerde düzenlendiği şekliyle icra edilmektedir. Tezimizin ikinci kısmında ise büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir olmayan belediyelerde nazım imar planlaması ve uygulama imar planlaması yetkisi, ilgili kanunlar, yönetmelikler ve yargı kararları eşliğinde incelenmiştir.
Legal Regime of Zoning Planning and Zoning Planning at Municipalities
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: İmar; İmar Planlaması; Belediyelerde İmar Planlaması; Büyükşehir Belediyelerinde İmar Planlaması