Öğretmenlerin Örgütsel Mutluluk Düzeyleri İle Örgütsel Sinerji Düzeyleri Arasındaki İlişki - SANSAR, BUŞRA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeyleri ile örgütsel sinerji düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinin Bahçelievler ilçesindeki Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 1500 öğretmen oluşturmaktadır. Evrenin tamamına ulaşmak mümkün olmadığı için basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak 397 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Kişisel Bilgi Formu", "Öğretmen Örgütsel Mutluluk Ölçeği" ve "Öğretmenlere Yönelik Örgütsel Sinerji Ölçeği" kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS programına aktarılarak analizler yapılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanılmıştır. Ölçeklerin normal dağılım durumunu belirlemek için çarpıklık ve basıklık testleri uygulanmış, verilerin normal dağıldığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda fark testleri için parametrik yöntemlerden t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon testleri için ise Pearson korelasyonu uygulanmıştır. Son olarak regresyon analizleri de yapılarak analizler tamamlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda; Öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeyleri ile yaş ve kıdem değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark varken; cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumu arasında anlamlı bir fark göstermediği ortaya çıkmıştır. Öğretmenlere yönelik örgütsel sinerji ölçeği ile öğretmenlerin sinerji düzeylerine bakıldığında cinsiyet, yaş, medeni durum, kıdem gibi değişkenlerle istatistiksel olarak anlamlı bir fark yokken; eğitim durumu arasında anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeyleri ile örgütsel sinerji düzeyleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü orta düzey bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlere Yönelik Örgütsel Sinerji Ölçeği puanlarını açıklamak için yapılan regresyon analizi sonuçları incelendiğinde kurulan regresyon analizi modeli istatistiksel olarak anlamlıdır. Öğretmen Örgütsel Mutluluk Ölçeği puanları öğretmenlerin örgütsel sinerji düzeyini etkilemektedir. Öğretmenlerin örgütsel sinerji düzeyinde meydana gelen değişimin %46,5'i öğretmenlerin örgütsel mutluluk ölçeği puanları ile açıklanmaktadır. Sonuç olarak; öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeyleri arttıkça örgütsel sinerji düzeyleri de artmaktadır.
The Relationship Between Teachers' Organizational Happiness Levels and Organizational Synergy Levels
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Örgütsel Mutluluk; Örgütsel Sinerji; Öğretmenler