Kamu Ortaöğretim Kurumlarındaki Okul Müdürlerinin Güçlendirici Liderlik Davranışları ile Öğretmenlerin Örgütsel Güven Düzeyleri Arasındaki İlişki - MANSUROĞLU, YAĞMUR (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Kamu ortaöğretim kurumlarındaki okul müdürlerinin algılanan güçlendirici liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlayan bu araştırmada nicel araştırma desenlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kütahya ili Milli Eğitim Müdürlüğü Merkez ilçesine bağlı kamu ortaöğretim kurumlarında görev yapan toplam 1175 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 313 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Kişisel Bilgi Formu", "Güçlendirici Liderlik Ölçeği" ve "Örgütsel Güven Ölçeği" kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS programına aktarılarak analizler yapılmış olup tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanılmıştır. Ölçeklerin normal dağılım durumunu belirlemek için yapılan çarpıklık ve basıklık testleri verilerin normal dağıldığını göstermiştir. Bu doğrultuda fark testleri için parametrik yöntemlerden t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon testleri için ise Pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Son olarak regresyon analizleri de yapılarak analizler tamamlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda; öğretmenlerin okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışlarına yönelik algı düzeylerinin genel ve alt boyutlarında yüksek olduğu, güçlendirici liderlik algısı ile cinsiyet, öğrenim düzeyi ve branş arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık varken; yaş, mesleki kıdem, mevcut okulda çalışma süresi arasında anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Öğretmenlerin örgütsel güven düzeylerinin genel ve alt boyutlarında yüksek olduğu, örgütsel güven düzeyi ile yaş, cinsiyet, mesleki kıdem, öğrenim düzeyi, branş, mevcut okulda çalışma süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur. Öğretmenlerin okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışlarına yönelik algı düzeyleri ile örgütsel güven düzeyleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü yüksek düzey bir ilişki bulunmuştur. Okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel güven düzeylerinin %49.80'ini açıkladığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; okul müdürlerine yönelik güçlendirici liderlik algısı öğretmenlerin örgütsel güven düzeylerini etkilemektedir. Öğretmenlerin okul müdürlerinin güçlendirici liderlik davranışlarına yönelik algı düzeyleri artıkça örgütsel güven düzeyleri de artmaktadır.
Keywords: Güçlendirici Liderlik; Örgütsel Güven; Okul Müdürleri; Öğretmenler