Merkez Bankacılığında Para Politikası Aracı Olarak Sözlü Yönlendirme - TAŞ, FIRAT BORA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Bu çalışma, merkez bankacılığının geçmişinde tümüyle reddedilmekteyken günümüzde para politikası araçları arasında sayılan sözlü yönlendirmeyi tarihsel süreç, para politikası araçları ve merkez bankacılığı iletişimi ile birlikte özet bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. Merkez bankacılığında iletişim 1980'li yılların başına kadar tamamen reddedilirken 2008 küresel finansal krizle birlikte parasal aktarım mekanizmasının verimliliğinde yaşanan zorlukları yönetebilmeye yönelik çözüm arayışlarını takip ederek günümüzde para politikası yönetiminin yüksek önem atfedilen bir bileşeni haline gelmiştir. Günümüzde Merkez bankası uygulamalarının tüm paydaşlar tarafından amaçlandığı gibi anlaşılmasının, para politikası etkinliğinin mümkün olan en yüksek seviyede gerçekleşmesine katkı sağladığı genel kabul görmektedir. Sözlü yönlendirme ise para politikası araçlarının etkinliğini artırması ve hatta bu araçların yetersiz kaldığı noktalarda devreye girecek bir araç olarak görülmesiyle öne çıkmaktadır.
Forward Guidance as a Monetary Policy Tool
▪ Yüksek lisans tezi.