Karacaoğlan'ın Şiirlerinde İmgeler - Kaya, Muharrem (My University, 2007)
Halk şiirinin modern şiire düşman olduğu tartışmalarından hareketle, halk şiirinin sanat değerinin olduğu, modern şiir kuramının en önemli kavramlarından metafor, metonimi, imge unsurlarını taşıdığı, Karacaoğlan’ın şiirlerinden örnekler verilerek gösterilmeye çalışılmıştır. İmge kavramı, Roman Jacobson ve Ferdinand de Saussure’ün şiir dilini açıklarken kullandıkları, metafor ve metonimi kavramlarıyla bağlantılı olarak ele alınmıştır. Böylelikle halk şiirinin dil açısından sanat değeri taşıdığı, şiir dilinin iki olmazsa olması metafor ve metonimi örneklerine dayanarak gösterilmiştir. Karacaoğlan’ın şiirlerinde imge oluşturmak için kullanılan unsurların örnek verildiği bu yazıda, halk şiirinin modern şiirde yararlanılabilecek, işlenebilecek bir temel olduğu vurgulanmıştır.
Keywords: Metafor; Karacaoğlan, Identity, biography; İMge; Türk Halk Şiiri; Metonimi