Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Şirket Hisselerinin Mal Tasfiyesindeki Durumu - GEYLAN, İLDEM (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Kanuni mal rejimi, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girdikten sonra "mal ayrılığı" yerine "edinilmiş mallara katılma rejimi" olmuştur. Bu köklü değişiklik, tarafların malik oldukları şirket pay ve gelirlerinde önemli etkilere yol açmıştır. Edinilmiş mallara katılma rejimi tasfiye edilirken şirket payları ve bu payların değerlemesi hem doktrinde hem de Yargıtay kararlarında tartışmalı konularından biri olmuştur. Çünkü şirket paylarına ilişkin düzenlemeler; medeni hukuk, ticaret hukuku, vergi hukuku gibi birçok hukuk alanına girmektedir. Çalışmamızda, mal rejiminin tasfiyesinde maddi bir değeri olan, bir eşin veya ikisinin malik olduğu şirket hisseleri ayrıntılı şekilde incelenmiş ve şirket değerlemesinde kullanılan yöntemler de örnekler verilerek ele alınmıştır. Şirket değerlemesi yapılırken aktif ve pasif değerlerin kapsamı ile istisnai haller, doktrin ve yargı kararları çerçevesinde değerlendirilmektedir. Ayrıca, edinilmiş mallara katılma rejimi tasfiye edilirken, şirket hisselerinin edinilmiş mal veya şahsi mal olmasına göre; değer artış payı, katılma alacağı, denkleştirme hesaplamasında ne şekilde ele alınması gerektiği incelenmektedir. Şirket payı edinilmiş mal ise, mal rejiminin sonlanma esnasındaki şirketin malvarlığı durumu göz önüne alınmakta, şirket payı tasfiye esnasındaki değerine göre hesaplamaya katılmaktadır.
Keywords: Edinilmiş Mal; Kişisel Mal; Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin Tasfiyesi; Katılma Alacağı; Şirket Payı; Şirket Değerlemesi