Harry Potter Evreninin Oyunlaştırılmasında Sinemasal Anlatı ve Görsel Anlatının Analizi: Hogwarts Legacy Örneği - ÖZTÜRK, FATİH (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı Harry Potter evreninin oyunlaştırılmasında sinemasal anlatı ve görsel anlatının analizinin yapılmasıdır. Fantastik edebiyatın en çok okunan örneklerinden birisi olan Harry Potter eseri hem filme hem de dijital oyunlara uyarlanmıştır. Bu araştırmada Harry Potter evreni sinemasal anlatı ve dijital oyun ilişkisi açısından Hogwarts Legacy oyunu üzerinden incelenmiştir. Oyunlar sinemasal anlatı bağlamında değerlendirildiğinde ekonomik ve teknik unsurların da estetik bir ürün yaratma isteği kadar belirleyici olduğu görülebilmektedir. Buna bağlı olarak Harry Potter filmlerinin izleyiciler tarafından ilgi görmesi, oyununun da beğenileceği düşüncesini oluşturmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle dijital oyunların yapımını da sinemasal anlatının bu yapımlarına eklemlenesini kolaylaştırmıştır. Hogwarts Legacy incelendiğinde oyunun başlangıç bölümünün tam olarak bir sinema filmini andırdığı belirlenmiştir. Bu çalışmanın örneklemini oluşturan Hogwarts Legacy sinemasal anlatı doğrultusunda betimleyici içerik analiziyle incelenmiştir. Elde edilen bulgular betimleyici analiz ile yorumlanmıştır.
Analysis of Cinematic Narrative and Visual Narrative in Gamification of Harry Potter Universe: Hogwarts Legacy Example
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Harry Potter; Hogwarts Legacy; Sinemasal Anlatı