Tasarım Bürolarında Çalışan Mimarların Herzberg'in Çift Faktör Kuramı Açısından Motivasyon Düzeylerinin Değerlendirilmesi - ÖZKAN, MELİSA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
İnsan olgusu, her sektörde olduğu gibi mimarlık sektöründe de önem arz etmektedir. Zorlaşan piyasa koşullarında işverenlerin kendi bünyesinde çalışan bireylerin memnuniyetlerine, moral ve motivasyonlarına, çalışma ortamının kullanıcıya uygun olmasına dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü hem psikolojik hem de fiziksel sağlık açısından çalışanları tatmin eden ortamların oluşturulması işin kalitesini arttırmakla birlikte çalışanların performansını, verimliliğini, işe bağlılığını, kendilerine olan güven ve yeterliliğini, iş ve özel hayatlarındaki tatmin düzeyini de olumlu etkileyecektir. Bu araştırma, Frederick Herzberg'in Çift Faktör Kuramında ortaya koymuş olduğu faktörleri kullanarak tasarım bürolarında çalışan mimarların motivasyon düzeyleri belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Tasarım bürolarında çalışan mimarların motivasyon düzeyine odaklanmaktaki amaç ise: İnsanların taleplerine layıkıyla karşılık veren, onların psikolojik olarak iyi hissetmesi için mekanlar oluşturup, tasarımlar yapan mimarların da çalıştıkları ortamlarda aynı hizmeti hak ettiğini iş verenlere göstererek kendi bünyelerinde çalışan mimarlara daha iyi koşulların sağlanmasının önemli olacağını vurgulamaktır.
Evaluation of Motivation Levels of Architects Working in Design Bureaus in Terms of Herzberg's Two Factor Theory
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Herzberg; Çift Faktör Kuramı; Tasarım Büroları; Motivasyon; Mimar